Наскоро носителката на Оскар, изключителната Хелън Мирън сподели пред BBС, че

...
Наскоро носителката на Оскар, изключителната Хелън Мирън сподели пред BBС, че
Коментари Харесай

Голда Меир - популярна и поляризираща

Наскоро носителката на " Оскар ", изключителната Хелън Мирън показа пред BBС, че има " доста внимателен баланс " в това да играеш хора с друго завещание. 

78-годишната Мирън се превъплъщава в облика на първата жена министър-председател на Израел Голда Меир в последния си филм - роля, която провокира някои рецензии, защото актрисата не е еврейка. Хелън Мирън споделя, че разбира защо някои хора може да се усещат по този начин, само че всичко, което прави е " да играя Голда в интервала на войната Йом Кипур ".  " Не я изяснявам, не я рационализирам и не я преоценявам. Просто играя жена на тази възраст, която се оправя с тази обстановка ", споделя тя.

А обстановката е война, за която в последните дни се приказва доста, откакто в събота бойци от палестинското придвижване " Хамас " започнаха най-смъртоносните офанзиви против Израел от 50 години насам. Филмът " Голда " преглежда живота на Голда Меир от 1969 до 1974 година, в това число по време на войната Йом Кипур - един от най-значимите моменти от ръководството й. 

Хелън Мирън споделя, че идването на власт на Голда Меир е било " удивителен миг за младите дами " и че " до този миг е било неразбираемо, че жена може да управлява страна, да не приказваме за толкоз комплицирана и значима като Израел ".

" Тя не е носила костюми. Останала е дамата, която е била преди да стане министър-председател. За мен персонално това е било изключително значим миг в историята на дамите.''  

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Jewish Renaissance (@jewishrenaissance)

Родена на 3 май 1898 година в Киев, част от Руската империя (днес Украйна), Голда Мабовиц ще смени фамилното си име десетилетия по-късно на Меир - на иврит означава " даваща светлина " на иврит. 

Семейството й живее в по този начин наречената " Линия на уседналост " в западната част на Руската империя, основана с антисемитските закони от края на XIX век за там да бъде съсредоточено еврейското население на страната, а през 1906 година емигрира в Съединени американски щати, като се открива в Милуоки. По-късно тя приказва за първите си осем години като за живот в " изумени от беднотия, нещастни дребни общности, в които евреите изкарваха прехраната си с вярата, че един ден нещата ще се оправят ".

Майка й упорства да напусне учебно заведение и да се ожени, само че Голда отхвърля и отпътува

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР